Цена на тока,ДДС,"вредни" храни

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Пазарът вече реагирал на обявеното поскъпване на тока, вдигнали храните с 10-15%

Пазарът вече реагира на обявеното поскъпване на тока и в момента цените на суровините и изобщо на всички храни в България, са покачени с около 10-15%. Това каза Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес пред "Фокус".

„Това го знае всеки български потребител. В този смисъл, нееднократно сме твърдели, че такива шокови изявления изкривяват пазара и процесите са необратими. От гледна точка на цената на хляба, трябва да припомним, че започна жътвата. За съжаление, тази година са засети около 1 милион декара по-малко пшеница, заради влажната есен. От друга страна, очакваните реколти от декар ще бъдат по-ниски в сравнение с другата година. Така или иначе, нека си пожелаем жътвата да бъде успешна и да няма природни аномалии. При всички случаи със сигурност знаем, че стокооборотът при зърнопроизводителите за година 2015 ще бъде по-малък”, обясни Кукушева.

По думите й това означавало и по-малко пари в потребителите, в икономиката, както и за допълнителни разходи и потребление.

„Свиването на потреблението ще нарасне, ако се покачи цената на тока, защото в крайна сметка, всяко едно повишение на основни компоненти в себестойността на всеки продукт и услуга се плаща от крайния потребител. Каквото и увеличение да бъде реализирано в цената на енергията, върху него има и 20% ДДС – един данък, който ще бъде платен от крайния потребител”, уточни Кукушева.

Тя посочи, че най-малко потребителите ще усетят покачването на цената на хляба, защото той е единствената храна, която има най-ниска цена. „Българският хляб е най-евтината храна в целия ЕС и дори в света. Въпросът е всички останали храни колко ще скочат и бюджетът на българина, който 50-60% отива за изхранване, с колко ще бъде ощетен още и още”, каза още Мариана Кукушева.
Източник: 24 часаbgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2022 година.
Изтегли от ТУК

Още по темата

 
vagandietaВеган диетата е свързана с възможен риск за здравето при пеленачета и деца, поради тяхната необходимост от по-голямо количество нутриенти по време на растежа.
Изтеглете от ТУК
Проверка на БАБХ установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки
Вижте повече: ТУК
pismoИкономическо развитие и политика в България: оценки и очаквания .
Изтеглете от ТУК
pismoЗакон за данък за обществено здраве .
Изтеглете от ТУК
pismoПресконференция от подписването на спо разумението между КТ "ПОДКРЕПА" И НБСХС- 21.03.2016 г.
Изтеглете от ТУК

Поздравителен адрес

Поздравителен адрес от ДОЦ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

Поздравителен адрес

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg