Цена на тока,ДДС,"вредни" храни

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

20% ДДС не е по джоба на българския потребител според бизнеса

След като премиерът Бойко Борисов се ядоса на бизнеса, че цените на горивата падат, а на цените на продуктите не, днес и бизнесът отвърна на удара. Оказа се, че политиките и решенията на кабинета не позволявали спад на цените.
Доставната цена на хляба е като от 1989 година без ДДС,обясни в ефира на Нова тв Мариана Кукушева от националния съюз на сладкарите.

Има търговска надценка и 20% ДДС за държавата в цената на крайния продукт, подчерта тя. Кое да свалим, попита Кукушева.

От август 2015 с 20% са се увеличили фактурните стойности за бизнеса. 20% ДДС са изключително много за джоба на българския потребител, категорична е тя. За пример тя посочи въведената в енергетиката такса „задължение към обществото”.

Кабинетът вдигнал и минималната работна заплата от 2016 на 420 лева, което отежнявало бизнеса. Цените на енергията също пречели за спад на цената на крайния продукт. Ние сме в енергоемък сезон, оправда се Кукушева.

Мика Зайкова, икономически и социален експерт, обаче не се съгласи с оправданията на бизнеса. Цените на горивата са 4-ти по скъпотия в ЕС, каза тя.

В България има картел, убедена е Зайкова и призова КЗК да проучи въпроса. Хляб „Добруджа” е поскъпнал с 0,3% през миналата година по данни на НСИ.  С 2,1% са скочили сладкарските изделия, каза Мика Зайкова. В същото време, по думите й, страната е в дефлационен синдром.

80% са бедните у нас, заяви Мика Зайкова, според която сивата икономика е виновна за високите цени. 50% е сивата икономика, категорична е тя.

Да не се спекулира с минималната работна заплата, призова Зайкова бизнесът.  Какво ви пречи минималната работна заплата, ядосано попита синдикалистът.

 

Източник: News.bgbgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2022 година.
Изтегли от ТУК

Още по темата

 
vagandietaВеган диетата е свързана с възможен риск за здравето при пеленачета и деца, поради тяхната необходимост от по-голямо количество нутриенти по време на растежа.
Изтеглете от ТУК
Проверка на БАБХ установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки
Вижте повече: ТУК
pismoИкономическо развитие и политика в България: оценки и очаквания .
Изтеглете от ТУК
pismoЗакон за данък за обществено здраве .
Изтеглете от ТУК
pismoПресконференция от подписването на спо разумението между КТ "ПОДКРЕПА" И НБСХС- 21.03.2016 г.
Изтеглете от ТУК

Поздравителен адрес

Поздравителен адрес от ДОЦ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

Поздравителен адрес

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg