България отчита най-високия добив пшеница от 1980 г. насам - 5,6 млн. тона. Това обяви земеделският министър Десислава Танева на брифинг в министерството.
Първенец е област Силистра, където е отчетен най-високият среден добив - 568 кг/декар.
Танева изтъкна, че пшеницата е с много добри хлебопекарни качества. Единственият по-лош показател, спрямо предходната година, е цената. 15 % по-ниска е средната цена на пшеницата, в сравнение с миналата година.
Председателят на Консултативния съвет по зърното (КСЗ) Венцислав Върбанов изрази надежда, че цената на пшеницата ще се повиши. Според него доброто качество на добитата пшеница се дължи на повишената култура на производителите. По думите му българските преработватели вече търсят висококачествена пшеница и са готови да платят повече. Цената не можела да се определи с някакво постановление или политическо решение.
От добрата реколта печелят търговците и губят производителите.
5,6 милиона тона е добивът на пшеница у нас през тази година. Така България бележи най-високото си производство на зърнената култура от 1980 г. насам. Въпреки това обаче поне засега цената на хляба не намалява.
Хлябът за Александър и семейството му е и бизнес, и необходимост. Преди 10 години той отваря първата си пекарна. Според Александър добрата реколта на пшеницата вече се е отразила на него и на други търговци. „При пшеницата има 10% спад на цената”, обясни той.
Това намаление обаче няма да се отрази на цената на неговите продукти. „При нас няма да има промяна нито нагоре, нито надолу”, категоричен е Александър.
Всеки втори самун се произвежда и търгува в сивия сектор
Защо расте потреблението на луксозен хляб у нас? Възможен ли е скок в цената на насъщния? Произвеждат ли се хлябовете у нас с изцяло българска суровина? Защо сивият сектор в хлебопроизводството е сред най-големите? "Стандарт" попита Мариана Кукушева, председател на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
- Г-жо Кукушева, земеделският министър Десислава Танева обяви, че расте потреблението на луксозни и специални видове хляб у нас. На какво се дължи тази промяна в потребителските навици на българина?
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2025 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя