
Чуйте разговора на Лилия Герчева с Мариана Кукушева.
|
В деня на професионалния празник на хлебарите и сладкарите, Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България заяви в интервю за Радио София, че в хлебопроизводството у нас се използват най-модерните технологиите.
В бранша има много малки семейни фирми и квартални фурни. Всички земеделски култури имат еко произход. Според Кукушева е време да признаем, че нашата земя е чиста и произвеждаме суровини, които се търгуват на европейския пазар.
България е водеща като качество на продукцията в Черноморския басейн. По повод използването на замразени съставки в хлебопроизводството, Кукушева обясни, че всъщност става дума за технология за замразяване на полуизпечени или неизпечени изделия.
Сивият сектор в бранша е 50 процента. За това се работи за намаляване на ДДС на хляба от 20 на 5 процента, за да се смъкне и крайната цена на продукта.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2025 година.
Изтегли от ТУК