Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Министър Десислава Танева по повод Деня на хлебаря: Браншът е много важен за икономиката ни, защото хлябът неизменно присъства в менюто на българина

Браншът е много важен за икономиката ни, защото хлябът неизменно присъства в менюто на българина. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в поздравителен адрес към хлебопроизводителите и сладкарите по случай професионалния им празник.
"Оценявам, че всички Вие, които се грижите на българската трапеза да има вкусен и качествен хляб, както и сладкарски изделия, полагате усилия да покривате стандартите за безопасност на хранителния продукт, за да може потребителят да е сигурен в консумацията му. Вашият бранш е много важен за икономиката ни, защото хлябът неизменно присъства в менюто на българина.
През последните години в България се произвеждат около 360 хил. тона хляб годишно, около 60 – 65 хил. тона пресни хлебни и сладкарски и изделия и около 12 – 13 хил. тона хрупкав хляб и сухари. Над 99% от вътрешното потребление на хляб се задоволява от местно производство, като асортиментът от продукти, предлагани на пазара непрекъснато се разширява.

За последните пет години износът на хляб нараства от малко над хиляда тона през 2011 г. до 4,7 хил. тона през 2015 г. С относителен дял от 5% от общия аграрен износ на страната за 2015 г. хлебарските, тестените и сладкарските продукти като цяло се нареждат на едно от водещите места в износа на селскостопански продукти след пшеницата, слънчогледа и слънчогледовото олио и тютюневите изделия.
Хлябът е продукт, който присъства ежедневно на трапезата ни. От древни времена хората го почитат, той е част от обредността ни. Носител е на наши изконни традиции, символ е на гостоприемството и не случайно посрещаме хора с погача и сол. Днес производството на хляб е по съвременни стандарти и знам, че полагате усилия да се покриват изискванията за безопасност на храните.
Вкусният хляб се замесва от качествено брашно, което предполага и ограничаването на употребата на оцветители и допълнителни добавки. Ето защо се обръщам към всички Вас – бъдете професионалисти и влагайте усилия да се придържате към българския държавен стандарт за производството на хляб.
В празничния ден пожелавам на Вас и вашите семейства здраве, успех в бизнеса, като вярвам, че и за в бъдеще ще продължите да развивате своя професионализъм и ще се доказвате в бранша с възможностите на лоялната конкуренция.
Честит празник!" гласи поздравителният адрес на министърът към бранша.



Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2025 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2021

Галерия Булпек 2020

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg