Съвсем разумно е ДДС за хляба у нас да бъде 5%, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Тя изчисли, че с намалението на ДДС хлябът у нас ще поевтинее с 15%.
„Ако приемем, че 1 хляб струва 1 лев, ДДС на 1 лев е 20 стотинки, и при 5% ДДС същият хляб ще струва 85-87 стотинки”, посочи Кукушева. По думите й намалението ще бъде пряко усетено от потребителите веднага.
Защо потребителските цени на хляба не падат, докато тези на горивата се стопяват? Този въпрос зададохме на гостите в студиото на “Денят започва” Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, и Мика Зайкова, финансов експерт.
Марияна Кукушева уточни, че доставната цена представлява само около 40% от потребителската или пазарната цена на хляба. Около 35-40% са търговските надценки и 20% ДДС.По думите й решението на този въпрос отново е в ръцете на правителството, също и на министър-председателя. Време е да се пристъпи към диференцирана ДДС ставка за хляба, защото ако ДДС на хляба бъде диференцирано на 5%, това автоматично ще доведе до поевтиняване на хляба в рамките на 12-15%, посочи тя.
През последната седмица се появиха различни коментари, че с падането на цените на енергоносителите и цената на хляба трябва да слезе надолу. Дали това е възможно и какво е състоянието на този сектор у нас водещият на предаването "Бизнес линия" Николай Лефеджиев разговаря с Мариана Кукушева – председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Според Мариана Кукушева в момента в производството на хляб легално оперират около 500 фирми, а поне два пъти повече работят в сивия сектор. Освен това 10% от фирмите, които имат регистрация за производство на сладкарство произвеждат хляб в огромни количества.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2025 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя