Разработваме система от критерии, която ще стимулира предлагането на повече услуги в хотелите и ресторантите, като предвиждаме въвеждането на доброволен етикет за качество. Елемент за неговото получаване ще бъде предлагането на традиционни български продукти, произведени по БДС и браншови стандарти за качество. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при подписването на Меморандума за сътрудничество между Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и девет браншови организации на български производители на храни и напитки. На церемонията присъства и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
„Спазването на този Меморандум да бъде едно от изискванията, за да бъде даден етикетът за качество в туризма“, обясни министър Ангелкова. По думите й целта е до края на годината да бъдат разработени и представени всички детайли, свързани с неговото получаване и прилагане, като те залегнат и в промените в Закона за туризма.
Етикетите на български вече няма да закриват текстовете на чужд език.
Проектозаконът за храните предизвика остри критики още при публикуването си за обществено обсъждане вчера. Според потребители и търговци част от текстовете са неработещи, а идеите, които те са давали при предварителни обсъждания, изобщо не са взети предвид.
Проектът предвижда сериозен ръст на глобите за предлагането на опасни храни. Според текстовете техният размер се увеличава от два до шест пъти. Така например търговците, които предлагат опасни храни, пълни с оцветители над нормата, ще бъдат санкционирани с до 6000 лв. вместо досегашните 1000 лв.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2024 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя