Омбудсманът Мая Манолова и представители на браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, Българска агенция по безопасност на храните и Българска хранителна банка стартират нова кампания „Великден - всеки ден”.
Инициативата е естествено продължение на успешно реализираната през април кампания от омбудсмана „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“, по време на която бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева.
Още тогава омбудсманът подчерта, че годишно у нас се изхвърля близо 700 000 тона храна, а същевременно има много гладуващи хора, като една трета от тях са деца, които живеят в бедност, не се хранят редовно и на трапезата им липсват основни хранителни продукти.
Замразените продукти в хлебопроизводството са алтернатива на химията, заяви Мариана Кукушева.
Доклад на Института за икономически изследвания към БАН показва, че хлябът, който консумираме, масово е от замразени заготовки.
Информацията е малко преиначена. Буквално думите ни бяха, че около 22% от хляба е от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Последните са под 0,002%. Става въпрос за скъпи и вкусни хлябове и не е проблем, защото това не е месо”, коментира в „Здравей, България” доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания.
Чуйте разговора на Лилия Герчева с Мариана Кукушева.
|
В деня на професионалния празник на хлебарите и сладкарите, Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България заяви в интервю за Радио София, че в хлебопроизводството у нас се използват най-модерните технологиите.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2024 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя