900 милиона лева годишно изтичат в сивия сектор. Очакваме богата реколта от пшеница - над 5 млн. тона.
Визитка:
Специалист в производството на хляб, тестени и сладкарски изделия.
През 2009 г. е избрана за председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
- Г-жо Кукушева, само преди няколко дни бе представен анализ на учени от Института за икономически изследвания, според който българите консумират хляб от замразени заготовки. Съгласна ли сте с това твърдение?
- Според нас авторът на тези данни не е разбран правилно. Затова искам да уточним нещо важно, за да бъдат добре информирани потребителите. Технологията на замразяване при прекъсване на печенето отговаря на последните тенденции в световния пазар на бранша хлебопроизводство, тъй като изискванията на потребителите са свързани с това да получават топла и прясно изпечена храна. Тук говорим конкретно за хляб и хлебни изделия.
Браншът е много важен за икономиката ни, защото хлябът неизменно присъства в менюто на българина. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в поздравителен адрес към хлебопроизводителите и сладкарите по случай професионалния им празник.
"Оценявам, че всички Вие, които се грижите на българската трапеза да има вкусен и качествен хляб, както и сладкарски изделия, полагате усилия да покривате стандартите за безопасност на хранителния продукт, за да може потребителят да е сигурен в консумацията му. Вашият бранш е много важен за икономиката ни, защото хлябът неизменно присъства в менюто на българина.
През последните години в България се произвеждат около 360 хил. тона хляб годишно, около 60 – 65 хил. тона пресни хлебни и сладкарски и изделия и около 12 – 13 хил. тона хрупкав хляб и сухари. Над 99% от вътрешното потребление на хляб се задоволява от местно производство, като асортиментът от продукти, предлагани на пазара непрекъснато се разширява.
Акценти във видеото:
Проектът за нов Закон за храните - какво налага промените? Как ще се осъществява контрола за безопасност на храните? Какви санкции се предвиждат за нарушителите? Тема, значима за всеки, независимо от възраст и професия.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2024 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя